Monday, April 20, 2015

Bevrijdingsramen in de Grote Kerk aan de Kerkstraat te Velp

Al heel wat jaren wordt er bij de Grote Kerk aan de Kerkstraat te Velp oud papier ingezameld. Het doel van deze actie is altijd geweest om het kerkgebouw te verfraaien. Van de opbrengst is destijds een flink deel van de restauratie van het monumentale orgel betaald. De kroonluchters in de Grote Kerk zijn van de opbrengst gerestaureerd. Het hekwerk voor de kerk is ook een van de zichtbare doelen waarvoor mensen hun oud papier naar de Kerkstraat hebben gebracht.

Klik op www.bevrijdingsramenvelp.nl  voor de betreffende website.

Een van de twee gerealiseerde ramen 2015


In 2011 moest er gezocht worden naar een nieuw doel.
Enkele idee├źn zijn de revue gepasseerd. Dirk Juijn (pastor en papiermeester) en Peter Schroeder (papiermeester) gaan aan het werk.  Toen is het idee ontstaan om 2 ramen van de Grote Kerk te vervangen door  twee gebrandschilderde ramen. Omdat het kerkgebouw steeds vaker voor niet kerkelijke bijeenkomsten wordt gebruikt, maar ook omdat veel oud-papierbrengers geen lid zijn van de Protestante Kerkgemeenschap, is besloten om in die twee ramen geen religieuze afbeeldingen aan te brengen, maar maatschappelijke. Het plan ontstaat om de kerk met twee bevrijdingsramen te verfraaien. Ramen die de herinnering aan de bevrijding van Velp in 1945 in ere zullen houden.

etalage Jansen & de Feijter Velp  (foto Wietze Landman)

Via de etalage van boekhandel Jansen & de Feijter in Velp kan ieder meedenken over hoe het kerkraam er uit kan zien. Haal snel een deelnameblad en maak zelf een schets.  Meer informatie op een eigen website van de stichting bevrijdingsramen, en in dagblad De Gelderlander (zie stuk uit de Gelderlander dat hieronder volgt).

Inmiddels zijn veel ontwerpen binnengekomen, zowel ramen met echte Velpse herinneringen, als ramen van een grote esthetische schoonheid. Een klankbordgroep zal samen met het stichtingsbestuur een aantal keuzes maken waarmee de glazenier samen met een ervaren glaskunstenaar aan de slag kan om een voorstel te doen voor een definitieve ontwerp dat ook echt uitvoerbaar is.  Ook het Velpse publiek zal met de ingediende ontwerpen en het voorstel-ontwerp kennis kunnen maken, waarschijnlijk in september 2012.

We hopen dat we de ramen in 2013 op een zeer feestelijke wijze met elkaar kunnen onthullen.